Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

Ενας αλλοιώτικος Πρόεδρος ...


Πολιτισμικό σοκ πρέπει να υπέστη η Καγκελάριος Μέρκελ όταν πέρυσι υποδέχθηκε τον Πρόεδρος της Ουρουγουάης στο Βερολίνο. Ο Χοσέ Μουχίκα είναι ένας «εκκεντρικός» -κατά πολλούς- ηγέτης κράτους. Τον χαρακτηρίζουν ως τον «φτωχότερο Πρόεδρο στον κόσμο» και ίσως να μην απέχει και πολύ αυτός ο χαρακτηρισμός από την αλήθεια. Όμως, είναι επιλογή του αυτός ο τρόπος ζωής!
Ο 77χρονος Μουχίκα ζει με τη σύζυγο του, Λουσία, σε μία φάρμα έξω από το Μοντεβιδέο. Η φάρμα ανήκει στη σύζυγο του. Η προσωπική περιουσία του ίδιου είναι ένας παλιός «σκαραβαίος» και το τρακτέρ του.
Ο Χοσέ Μουχίκα πάνω στο τρακτέρ του
Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα, πάνω στο τρακτέρ του (AP Photo/Matilde Campodonico)
«Λένε πως είμαι ένας φτωχός Πρόεδρος. Δεν είμαι ένας φτωχός Πρόεδρος! Φτωχοί είναι εκείνοι που επιθυμούν όλο και περισσότερα, εκείνοι που δεν έχουν ποτέ αρκετά. Εκείνοι είναι φτωχοί, γιατί βρίσκονται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο και δε θα έχουν ποτέ αρκετό χρόνο στη ζωή τους. Εγώ επέλεξα αυτόν το λιτό τρόπο ζωής. Επέλεξα να μην έχω πολλά υπάρχοντα, ώστε να μπορώ να ζήσω όπως θέλω εγώ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης στον απεσταλμένο του BBC, ο οποίος τον επισκέφθηκε πρόσφατα στην… προεδρική κατοικία του.
Η καλύτερη απόδειξη όμως για τη λιτή ζωή που επέλεξε είναι το γεγονός ότι δωρίζει κάθε μήνα το 90% του μισθού του (περίπου 10.000 ευρώ) σε φιλανθρωπίες, κρατώντας μόνο ένα μικρό μέρος για να ζήσει. Λατρεύει την αγροτική ζωή και τη Μανουέλα, μία σκυλίτσα με πρόβλημα αναπηρίας.
Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης προσκάλεσε τον δημοσιογράφο του BBC για μία βόλτα με το αυτοκίνητο του. Ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για την οικονομική κρίση και έδωσε την εξής απάντηση: «Μπορεί να φαίνομαι ως ένας εκκεντρικός γέρος, αλλά επιτρέψτε μου να εκφράσω τη σκέψη μου: Όταν οι ηγέτες του κόσμου μιλούν για βιώσιμη ανάπτυξη, πού βασίζεται αυτή η ανάπτυξη; Βασίζεται στο να εξωθείται ο κόσμος σε μαζική κατανάλωση αγαθών, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να προκαλείται μία οικονομική κρίση, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.»
Στη δεκαετία του ’60 και του ’70, ο Χοσέ Μουχίκα ήταν αντάρτης στα βουνά της Ουρουγουάης. «Κληρονόμησε» έξι τραύματα από σφαίρες στο κορμί του, φυλακίστηκε από τη χούντα και αφέθηκε ελεύθερος μετά από 14 χρόνια.
Ο Χουσέ Μουχίκα στο Κογκρέσο
Ομιλία του Χοσέ Μουχίκα στο Κογκρέσο της Ουρουγουάης (AP Photo/Matilde Campodonico)
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Ξεχώρισε από την αρχή, επειδή «μιλούσε τη γλώσσα του λαού». Διετέλεσε υπουργός γεωργίας από το 2005 έως το 2008, εν συνεχεία έγινε Γερουσιαστής και από το 2010 είναι Πρόεδρος της Ουρουγουάης.
Η δημοτικότητα του τελευταία έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%, κυρίως λόγω δύο αμφιλεγόμενων νομοσχεδίων: το ένα για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων και το δεύτερο για τη αποποινικοποίηση της κάνναβης. Δεν τον απασχολεί όμως η πτώση που παρουσιάζει η δημοτικότητα του, εξάλλου σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία, ο 77χρονος Μουχίκα δε μπορεί να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2014.

του Δημήτρη Περάκη από το exelixeis.gr