Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Τα ρύζια, τα γάλατα και τα λεφτά

Κάνε μου τη χάρη πατριώτη, να βγάλεις το μασούρι με τα εκατόευρα από το καζανάκι του WC που τα ‘χεις παραχώσει. Αν ρωτήσεις κανέναν αστυνομικό θα σου πει πως το πρώτο σημείο που ψάχνουν οι εισβολείς με τα καλάσνικωφ, είναι τα καζανάκια του σπιτιού. Μην τα κρύβεις επίσης μέσα σε χοντρά βιβλία των οποίων έχεις ξυραφίσει γύρω γύρω τις σελίδες, γιατί τα κατεβάζουν τα βιβλία από τις βιβλιοθήκες και τα σκρίνια. Ούτε σε βάζα με γλυκό κυδώνι μην τα βάζεις τυλιγμένα σε νάιλον σακούλα, γιατί τα αδειάζουν τα βάζα στον νεροχύτη οι άτιμοι. Στο τζάκι από τη μέσα μεριά μην το διανοηθείς, κοιτάνε με φακό μέχρι πάνω. Στις γλάστρες επίσης απαγορεύεται, διότι ουκ ολίγες φορές βγαίνουν στο μπαλκόνι και το κάνουν σαν χωράφι που το επισκέφτηκαν κουνάβια.

Ούτε στην αποθήκη στο υπόγειο μην τα παρατήσεις τα λεφτά, διότι υπάρχουν κρούσματα κλοπών σε αποθήκες πολυκατοικιών, χωρίς να μπούνε καν στον κόπο ν’ ανεβούν στο διαμέρισμα. Μην ξεκολλήσεις κανένα πλακάκι στην κουζίνα ή στο μπάνιο για να τα στριμώξεις από πίσω, γιατί τα κλωτσάνε τα πλακάκια να δουν αν είναι κούφια. Μην τα καρφιτσώσεις πάνω στο πανί της σημαίας, διότι τις ξετυλίγουν τις σημαίες που βρίσκουν στο βάθος της ντουλάπας. Για στρώματα, συρτάρια, ντουλαπάκια της κουζίνας και του καμπινέ, δεν το συζητάμε καθόλου. Ούτε στη βάση φωτιστικών δαπέδου ή σε ξεκουφισμένα κάτω απ’ το μαξιλάρι σκαμπό, γιατί τις ξέρουν καλά τις κρυψώνες αυτές. Μην ανοίξεις το καπάκι της τηλεόρασης να τα βάλεις από πίσω γιατί θα πάρεις φωτιά. Το ίδιο και στο πλυντήριο δίπλα στον κάδο ή στο κλιματιστικό πίσω από το φίλτρο. Και να ξέρεις πατριώτη ότι το βασικότερο απ’ όλα δεν είναι να βρεις μια καλή κρυψώνα, αλλά να αντέχεις το ξύλο. Διότι αυτοί σε βαράνε μέχρι να τους πεις που τα ‘χεις βάλει κι αφού τους τα δώσεις σε ξαναβαράνε μήπως για λόγους ασφαλείας τα ‘χεις κρύψει σε δυο μεριές.

Τέλος, φρόντισε να βάλεις τα ρύζια, τα μακαρόνια, τις φακές, τα αλεύρια και τα κριθαράκια σε δροσερό και απόμερο σημείο του σπιτιού, διότι σκουληκιάζουν γρήγορα και θα γεμίσει το σπίτι σου ζουζούνι και πεταλουδίτσα. Άσε το μυρμήγκι και την κατσαρίδα. Τις κονσέρβες Zβαν, τις έτοιμες ντοματάδες και τα κουτιά με το γάλα εβαπορέ, όπου και να τα βάλεις δεν πειράζει. Όμως τις σακούλες από το φαρμακείο με τα διουρητικά, τα αντιβιοτικά, τα αντισταμινικά, τα αντιγριππικά, τις γάζες και τα λευκοπλάστ, καλύτερα να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο. Μπορεί οι οδηγίες να γράφουν ότι διατηρούνται σε κανονική θερμοκρασία, όμως εκεί στο συρτάρι της κουζίνας που τα ‘χεις αφήσει, ανεβοκατεβαίνει απότομα η θερμοκρασία με τον φούρνο και το τηγάνι. Μπορεί λοιπόν να αλλοιωθούν κι όταν τα χρειαστείς να σε στείλουν δηλητηριασμένο. Όσο για τα μπιτόνια της βενζίνης, μην τα βγάλεις στο πίσω μπαλκόνι που βαράει ο ήλιος. Καλύτερα να τα κατεβάσεις στο υπόγειο, αλλά κοίτα να μην τα τοποθετήσεις κάτω από καμιά κρεβατοκάμαρα γιατί θα τους κάψεις τους γειτόνους σου την ώρα που κοιμούνται και δε φταίνε τα ανθρωπάκια.

Με αυτά τα ολίγα χρηστικά, σε αφήνω τώρα να αντιμετωπίσεις επιτυχώς τον Τσίπρα που έρχεται.  Καλή τύχη στον τιτάνιο αγώνα που ξεκινάς.

του Δημήτρη Καμπουράκη δημοσιεύτηκε στο protagon.gr